Haptonomie

Haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van ons gevoelsleven en de gevoelsmatige wisselwerking in het contact tussen mensen.

Voor een goede emotionele ontwikkeling is affectieve aanraking belangrijk.

Wanneer balans ontbreekt tussen gevoel en verstand kunnen er allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Haptonomie gaat uit van een goede samenhang tussen voelen, denken, doen en laten.

Haptonomie is een mensvisie waarin lichaam, ziel en geest als een ondeelbaar geheel gezien wordt. En die een leven in verbondenheid benadrukt. In de haptonomie gaat het erom de aandacht te richten op wat ons gevoel ons vertelt, waarin wij ons geraakt voelen en wat ons beweegt. In de aanraking is dit aan den lijve voelbaar te maken.

 

Raken, geraakt worden, in beweging komen


Het gevoel voor wat wel of niet goed voor ons is, is aangeboren. De reactie om terug te trekken van wat niet goed voelt en toe te neigen naar wat wel goed voelt hebben we ook al voor de geboorte. In de loop van ons leven leren wij onbedoeld af, te luisteren naar ons gevoel en worden we steeds ‘verstandiger’.
Ons lichaam geeft dan signalen zoals bijvoorbeeld: verstrakken, verkillen, warm worden, verzachten, pijn voelen en vermoeidheid.

Op een diepere laag raakt het ons gevoelsleven: verdriet, blijdschap, angst of boosheid.

En in contact met anderen uit het zich in eenzaamheid of verbondenheid en verharding of liefde.

 

“Het gaat er niet om een ander mens te worden
maar te worden wie je werkelijk bent”
(Anselm Grün)